Du er her: Forside

Knut Erik Jensen fylte 70 år!

Omtalen skrevet av Gunnar Iversen Professor, Institutt for kunst- og medievitenskap, NTNU, i avisa Nordlys, gir Knut Erik en viktig rolle i norsk film.
Evigunge Knut Erik Jensen fyller 70 år i dag. De aller fleste av disse årene har vært fylt av film. Alle typer av film. Korte- og lange dokumentarfilmer og spillefilmer, men også mer eksperimentelle filmer.

Felles for hans virke har vært nærheten til sitt elskede Finnmark, og Knut Erik Jensen er Finnmarks store filmpoet. Han er en av de siste 40 årenes aller fremste norske filmskapere, som har bidratt til å gi norsk film et løft.
Nyskapende og utfordrende

Det som kjennetegner Knut Erik Jensen som filmskaper er nysgjerrighet og formvilje. Både i dokumentar- og spillefilm har han fortalt historier som har kraft og betydning, og som ikke lar tilskueren være likegyldig, men han har samtidig brukt filmmediet på en nyskapende og utfordrende måte.

Knut Erik Jensens filmer ligner ikke på filmer av noen andre, og det er et av de beste tegnene på kvalitet i en kunstart som så ofte blir ren industri.

Knut Erik Jensen ble født i Honningsvåg i krigens første år, og han opplevde de tyske okkupantenes brente jords taktikk som liten. Han vokste opp i oppsamlingsleiren for evakuerte i Trondenes ved Harstad.

Disse begivenhetene er sentrale i flere av hans filmer, og spesielt i spillefilmene Stella Polaris (1993) og Brent av frost (1997). Også i nyere mer eksperimentelle filmer har Jensen vendt tilbake til dette.
Krigens konsekvenser

Dessuten er krigen og dens konsekvenser for finnmarkingene og Nord-Norge viktig i mange av hans dokumentarfilmer. Ikke minst gjelder dette storverket Finnmark mellom øst og vest (1986).

Denne fjernsynsserien fortalte Finnmarks historie nedenfra, fra folk flests perspektiv, og krigen og dens konsekvenser i den første etterkrigstiden fikk den mest sentrale plassen.

Ikke bare fortalte Jensen her vanlige folks historie, men han foretok også et både elegant og skarpt oppgjør med søringers forhold til landsdelen. At regjeringen og statsapparatet satt i Oslo, og ikke hadde tilstrekkelig forståelse for landsdelens behov og særpreg var et hovedtema.
Dokumentarist

Dette har alltid vært viktig for Jensen. Han har festet Nord-Norge og dets landskap og mennesker på film i større grad enn noen annen norsk filmskaper.

Han har alltid hatt et øye for det internasjonale og det globale, men samtidig i første omgang skildret det nære og det lokale.

Allerede hans første ordentlige film, som også ble et kunstnerisk gjennombrudd, viste sikker sans for det nære. I Farvel da gamle Kjelvikfjell fra 1974 skildret han livet til tre gamle ungkarer i et ellers fraflyttet fiskevær. Dette var en nøktern og tålmodig skildring av deres dagligliv, og samtidig en hyllest til en livsform som var i ferd med å forsvinne.

Med om lag 50 dokumentarfilmer er Knut Erik Jensen en av våre aller fremste dokumentarister. Spesielt innenfor portrettsjangeren har han laget viktige filmer, som Jeg er uten forbilder (1990) om fotografen Kåre Kivijärvi, eller Min kjære venn (1994) om spionen Gunvor Galtung Haavik. Hennes liv og kjærlighetshistorie vendte Jensen tilbake til i sin foreløpig siste spillefilm Iskyss (2008).
Spennende og original form

I dag er Knut Erik Jensen for mange mest kjent som spillefilmregissør. I sine spillefilmer har Jensen utviklet et lett gjenkjennelig og personlig filmunivers, som kjennetegnes av en motivkrets som han vender tilbake til gang på gang, og en spennende og original form.

Jensens spillefilmer skiller seg tydelig fra annen norsk film. På ulike måter utfordrer Jensen sine tilskuere gjennom en modernistisk åpenhet, som gir en særegen kraft til hans hovedmotiver: den overskridende kjærligheten, erindring og historisk erkjennelse, og det nordnorske landskapet og menneskene der.

Det er både indre og ytre landskap Jensen tegner, i et eget sanselig filmspråk.
Musikalitet

Ved første øyekast kan noen av hans filmer virke vanskelige. Som hovedverket Stella Polaris fra 1993. En spillefilm uten ord og dialog. En svimlende reise i en kvinnes liv, og i en landsdels historie. Både komplisert, og samtidig enkel som en sang.

Dette er også et viktig aspekt ved hans mange filmer. En musikalitet løper gjennom hans filmer. Kamera er ofte som en fiolinbue som stryker over mennesker og landskap, og skaper bilder vi ikke har sett før. Overraskende, men ikke vanskelige.

Det er ikke tilfeldig at hans mest folkekjære film også handler om musikk, og sangen gjennom tilværelsen. Heftig og begeistret er hans mest kjente film, og en film som begeistret hele landet i 2001.
Gir seg ikke lett

Knut Erik Jensen er ikke en som gir seg lett. Etter spillefilmen Når mørket er forbi i 2000 hadde han planer til en ny film klar, men statsstøtten lot vente på seg. Det tok åtte år før neste spillefilm kunne få premiere.

En av svakhetene ved dagens norske produksjonsklima og støttesystem er at mange av de beste filmregissørene faller utenfor. Heldigvis hadde han dokumentarfilmen som ga ham muligheten til å drive et fruktbart kunstnerisk vekselbruk.

Knut Erik Jensen er en av våre fremste filmregissører, og han fortsetter å lage spennende og engasjerende filmer. Vi gleder oss til neste film!
Tips en venn
Send til e-post:
Fra e-post:
Melding:
Kode 
Printer friendlySkriv ut
Powered by CustomPublish AS